LED - QLED - OLED

Welke TV moet je kiezen?

Onze televisies worden steeds beter. Nieuwe oplossingen zoals QLED en OLED komen, terwijl andere – bijvoorbeeld plasma-TV – verouderen en uiteindelijk verdwijnen. 3D kwam en ging, gebogen schermen zijn ingeburgerd geraakt en Smart TV wordt alsmaar beter en geavanceerder... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Misschien vraag je je wel af of je een traditionele LED-TV moet kiezen, of het risico moet nemen om te investeren in een van de nieuwste alternatieven. En met die vraag kunnen wij je helpen.

LED – plat ontwerp en laag energieverbruik

 

Veruit de meeste moderne flatscreens maken gebruik van zogenoemde LED-technologie. LED-schermen werken met zogeheten vloeibare kristallen (LCD) die licht doorlaten dan wel tegenhouden, in combinatie met een inventief systeem van microscopische kleurfilters. Het licht zelf komt uit lichtdiodes (LED). Hierdoor zijn LED-TV’s vaak veel platter en hebben ze een lager energieverbruik dan LCD- en plasmaschermen. Bij LED-technologie zitten de lichtdiodes direct achter (Full Backlight) of langs de rand van het beeldpaneel (Edge-LED).

Een LED-TV is een eenvoudige oplossing met een uitstekende beeldkwaliteit waar je onder alle lichtomstandigheden en met alle beeldbronnen van kunt genieten. Bovendien zijn LED-TV’s heel betaalbaar, wat betekent dat iedereen een groot scherm en Smart TV in de woonkamer kan hebben staan.

Het nadeel is dat deze toestellen geen echt zwart kunnen weergeven. Ook zul je merken dat de achtergrondverlichting doorschijnt in de donkere delen van het beeld, met name langs de rand van het beeldscherm (bleeding). Maar daar heb je meestal niet echt last van.

QLED – de beste TV-technologie volgens Samsung

 

QLED is een nieuwe TV-technologie die ontwikkeld is door Samsung. Zoals de naam al aangeeft, is het een variant van de klassieke LED-TV – maar dan met een nog betere werking van de LED-achtergrondverlichting en de LCD-beeldkristallen. Samsung is zelfs zo overtuigd van de kwaliteit van QLED dat het bedrijf besloten heeft om hier voor de volle 100% op in te zetten en niet, zoals veel concurrenten, over te stappen naar OLED.

Een QLED-TV is gebaseerd op de zogenoemde Quantum Dot-technologie – een laag ultrakleine nanokristallen (quantum dots) die direct achter het LCD-paneel zitten. Wanneer er licht op deze nanokristallen schijnt, lichten ze op in een specifieke kleur – rood, groen of blauw. Dit licht wordt vervolgens doorgegeven aan de rode, groene en blauwe beeldpunten (pixels) van het scherm zelf. Op deze manier worden de afzonderlijke pixels dus ‘gevoed’ met licht in hun eigen, correcte kleur, en dat zie je!

QLED ziet er echt veel mooier uit dan LED. Een QLED-TV kan het volledige kleurenspectrum helemaal correct, lineair en met perfecte helderheid weergeven – ongeacht de lichtsterkte. De kleuren zijn onder alle lichtomstandigheden prachtig, vol en natuurlijk. Daarnaast komen de zwartweergave en kijkhoek heel dicht in de buurt van OLED; geen wonder dus dat Samsung QLED ziet als de TV-technologie van de toekomst.

Het bedrijf is zelfs zo ver gegaan dat het de naam QLED en de technologie heeft vrijgegeven, zodat andere fabrikanten ook hun eigen QLED-TV’s kunnen ontwikkelen. De titanenstrijd is losgebarsten!

OLED – de TV van de toekomst?

 

OLED-TV’s (Organic LED) zijn binnen een paar jaar uitgegroeid tot een serieuze marktspeler, met LG als belangrijkste producent. Bij een OLED-scherm komt het licht van de individuele pixels zelf. Dit geeft je de voordelen van LED-TV’s en de inmiddels uitgestorven plasma-TV’s in combinatie: een superplat ontwerp, laag energieverbruik, perfecte zwartweergave en een supersnelle responstijd.

Het is wat bizar, maar de voordelen van QLED zijn eigenlijk de nadelen van OLED – en andersom! OLED heeft een perfect zwartniveau; om pikzwart te krijgen, hoeven de juiste pixels alleen maar uit te gaan. Maar de lichtsterkte is weer een stuk lager dan bij QLED.

Bij QLED is het echter weer moeilijker om het felle licht achter het paneel uit te schakelen, iets wat nog steeds niet voor de volle 100% lukt. De lichtsterkte van QLED is wel veel beter, ook als slechts een deel van het scherm verlicht moet worden. En dat is een groot voordeel ten opzichte van OLED, met name in verlichte kamers.

OLED zou weleens de TV van de toekomst kunnen worden. De prijzen zijn inmiddels langzaam aan het dalen, zodat deze technologie ook betaalbaar wordt voor de gewone consument. Het aanbod is echter nog redelijk beperkt en er zijn enkele onzekerheden, bijvoorbeeld over de levensduur van het OLED-paneel en het risico op inbranding. Het is dus nog lang niet zeker welke van deze technologieën uiteindelijk als winnaar uit de bus komt.

Maar wat moet je dan kiezen?

 

De keuze tussen LED, QLED of OLED wordt vooral bepaald door wat je budget is en wat je precies nodig hebt – en natuurlijk je persoonlijke smaak. Bij ANTO beeld en geluid helpen we je graag erachter te komen welke technologie het beste bij jou past en of je moet investeren in een groot formaat, een mooi ontwerp of een betere beeldkwaliteit. En natuurlijk houden we ook rekening met je portemonnee.

Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van de voor- en nadelen van deze drie TV-categorieën. En zoals je zult zien, is het bijna onmogelijk om één winnaar aan te wijzen. Op dit moment is het echter wel duidelijk dat LED de ‘gewone’ categorie is, terwijl QLED en OLED voornamelijk bedoeld zijn voor mensen die bereid zijn om meer te betalen voor de allerbeste kwaliteit.

Het is niet altijd eenvoudig om de verschillen in woorden te vatten. Daarom raden we je aan even bij ons langs te komen om de verschillende modellen in ‘real life’ te ervaren. We helpen je dan meteen met een goede geluidsoplossing voor je TV. Want goed geluid is het halve werk!


Anto beeld en geluid, stolwijk, Krimpenerwaard, Philips, Loewe, Sonos, Sony, Samsung, Heos, Denon, Fibaro, Easyfiks, Easy4ip, Heoswinkel.nl, LG, Sonoro, Forza refurbished, Canal digitaal, Humax, Rebox, service, Stolwijk, Jaap de Vries, Pinell, Oled, Qled,