Wat is een decoder?

Om digitaal televisie te kunnen kijken, heb je een digitale ontvanger nodig. Deze maakt het digitale signaal van de kabel (DVB-C), internet verbinding (IP-TV), satellietschotel (DVB-S) of antenne (DVB-T) geschikt voor je televisie, die het digitale signaal niet begrijpt. Zo'n ontvanger wordt ook wel decoder, set-top-box of receiver genoemd. De digitale ontvanger is dus niet meer dan een tolk voor je televisie.

Afbeeldingsresultaat voor tv ontvanger png

Omdat er verschillende manieren zijn waarop het digitale signaal bij je kan binnenkomen (kabel, ether, glasvezel, satelliet of dsl) en deze signalen allen op uiteenlopende wijze zijn gecodeerd, is de keuze voor een decoder allereerst afhankelijk van je aanbieder: niet elke decoder kan elk signaal 'lezen'. Je kunt een ontvanger voor DVB-S (satelliet) bijvoorbeeld niet gebruiken om via DVB-C (kabel) televisie te kijken. Daarnaast kun je kiezen welke functies je van de ontvanger verwacht en welke decoder daar het best bij past.

Bij een aantal aanbieders krijg je de decoder of PVR (een Personal Video Recorder) in bruikleen, en kun je niet kiezen welk merk of type je in huis krijgt. Dit is het geval bij Online.nl, KPN en Tele2. Bij CanalDigitaal en KPN Digitenne kun je ervoor kiezen de decoder in bruikleen te nemen of om deze zelf te kopen. Bij de kabelaars Ziggo, Caiway en Delta kun je zelf kiezen welk merk en type je wilt aanschaffen, je kunt namelijk ook alleen een smartcard afnemen.

Smartcard

In elke decoder zit een smartcard-lezer. Deze leest de gegevens van jouw abonnement uit en vertelt de decoder welke zenders bij je abonnement horen. Alleen de zenders waar je voor betaalt mogen door de decoder worden doorgegeven. Een smartcard koop krijg je van je aanbieder van digitale televisie. Als je meerdere decoders in gebruik hebt, zul je voor iedere decoder een smartcard moeten hebben.

EPG

Alle decoders beschikken over een EPG (Elektronische Programma Gids). Hiermee heb je een programmagids die je op het scherm van je televisie kunt bekijken, met naast het tijdstip waarop het programma wordt uitgezonden vaak ook informatie over de inhoud van het programma. Je kunt van kanaal wisselen vanuit de EPG. Indien je decoder over een harde schijf beschikt, kun je bovendien eenvoudig vanuit de EPG programma’s opnemen.

SD-decoders


Veel oudere decoders geven een Standard Definition (SD) signaal door. Deze decoders worden middels een (analoge) SCART kabel met het televisietoestel verbonden. Deze decoder kan niet opnemen en is niet geschikt om HD kanalen te tonen. Om van kanaal te wisselen gebruik je de afstandsbediening van de ontvanger.

HD-decoders

Bij High Definition (HD) kanalen is het aantal lijnen waaruit het beeld wordt opgebouwd hoger dan bij standaard digitale televisie (SD). Daardoor heeft het beeld een hogere resolutie en is het scherper. Om in HD televisie te kunnen kijken heb je een toestel nodig dat HD-ready of Full-HD is en moet je decoder het HD signaal kunnen 'lezen'. Overigens kunnen HD-decoders ook SD kanalen gewoon weergeven. In gebruik zijn HD decoders gelijk aan SD decoders, alleen worden deze niet met een SCART kabel, maar met een digitale HDMi kabel aan je televisietoestel verbonden.

Digitaal kijken zonder decoder?

Veel moderne platte televisies beschikken tegenwoordig over een ingebouwde decoder. Bij de meeste kabelmaatschappijen en bij Digitenne kunt je daar ook gebruik van maken in plaats van de externe decoder. Bij steeds meer toestellen is dit ook voor satellietontvangst mogelijk.

Om van de ingebouwde ontvanger gebruik te kunnen maken, en om daarmee de losse decoder en die extra afstandsbediening de deur uit te kunnen doen, moet de televisie het digitale signaal ontsleutelen. Hiervoor is een zogenaamde 'Conditional Access Module' (CAM) nodig. Dat is een platte, kleine insteekkaart waarin je de smartcard van een provider moet steken. Hierna heb je geen losse ontvanger meer nodig en kun je met de afstandsbediening van de televisie van kanaal wisselen. Afhankelijk van de specificaties van het televisietoestel kun je op deze manier SD en HD kanalen bekijken en bij sommige televisies zelfs opnemen. Belangrijk voordeel is dat de uiteindelijke beeldkwaliteit beter is en dat je geen los kastje bij je tv hebt. Nadeel is dat je alleen de zender waar je naar kijkt digitaal kunt opnemen.

DVR of PVR


Met een Digital of Personal Video Recorder vertaal je niet alleen het digitale signaal, maar kun je ook op de in de decoder ingebouwde harde schijf programma's opnemen. Omdat in de meeste PVR's meerdere ontvangers zitten kun je één zender digitaal bekijken en een ander digitaal opnemen. Met de time-shift functie kun je met een DVR programma’s pauzeren of terugspoelen wanneer je dat wenst.


Anto beeld en geluid, stolwijk, Krimpenerwaard, Philips, Loewe, Sonos, Sony, Samsung, Heos, Denon, Fibaro, Easyfiks, Easy4ip, Heoswinkel.nl, LG, Sonoro, Forza refurbished, Canal digitaal, Humax, Rebox, service, Stolwijk, Jaap de Vries, Pinell, Oled, Qled,